Virágdekoratőr

Virágdekoratőr

Virágdekoratőr
Szakképesítés

> JELENTKEZÉSI LAP <

 

A virágdekoratőr képzés célja:

A virágdekoratőr fő feladata különféle üzleti, kulturális és családi események, rendezvények alkalmi és tartós díszítése virágokkal, növényekkel, kellékekkel, valamint szállodák, éttermek, bemutatótermek külső és belő dekorációjának elkészítése, továbbá kirakatok, üzletek berendezésének tervezése és kivitelezése. A klasszikus virágkötészet szabályainak és törvényeinek ismeretén túl haladó szinten képes alkalmazni a téralakítás szabályait is.
Otthonosan mozog mind a történelmi stílusok, mind a 20. és 21. századi divat- és stílusirányzatok között. Folyamatosan nyomon követi az új trendeket, divatirányzatokat, képezi magát, tájékozódik az újdonságokról.
Felméri a megrendelők igényeit, figyelembe veszi elképzeléseiket, ezek alapján megtervezi a rendelkezésre álló tér, helyiség dekorációját, látványtervet, valamint árajánlatot készít, szükség esetén kompromisszumos megoldásokat ajánl.
Szerződéseket ír árajánlat alapján. A virágdekoratőr ismer, és munkája során használ különféle digitális eszközöket, programokat, alkalmazásokat, melyek közül a megrendelő igényéhez alkalmazkodva választja ki a megfelelőt.
A virágkötészetben használt klasszikus technikák mellett alkalmaz egyéb téralakító, szerkezetépítő és díszítő technikákat is (pl.: fóliavágás, transzferálás, szerelés, fúrás, ragasztás, festés, varrás, decoupage, kötés, horgolás, laminálás).

A virágdekoratőr tanfolyam bekapcsolódás feltételei:

 • középfokú végzettség
 • egészségügyi alkalmasság
 • szakmai előképzettség:
  • 02144016 Virágkötő és virágkereskedő vagy
  • 5 0812 17 06 Kertész technikus szakma Dísznövénytermesztő és virágkötő szakmairány

Virágdekoratőr képzés jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A virágdekoratőr képzés zárásaként házi vizsga kerül szervezésre, melynek sikeres kitöltése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki mellyel a vizsgaközpontokban BIZONYÍTVÁNY szerezhető a szakképesítéshez előírt feltételek teljesítése után.

A virágdekoratőr képzés során megszerezhető készségek, képességek:

 • Alkalmi üzleti, kulturális és családi rendezvények tereinek virágdíszeit elkészíti. Tartós és szezonális virágdíszeket és növénydekorációkat, összeültetéseket készít.
 • Alkalmazza a szükséges és meg-felelő virágtartósító, nyílasztó. (’Post Harvest’) termékeket.
 • Felhasznál különféle téralakító, szerkezetépítő és díszítő technikákat.
 • Felméri a megrendelő igényeit, el-képzeléseit, vala-mint a dekorálandó helyszín adottságait, lehetőségeit, korlátait.
 • Ismerteti a megrendelővel a rendezvényeken, összejöveteleken általában alkalmazott terítési, tálalási típusokat. Elmagyarázza az egyes tálalási módok adta dekorálási lehetőségeket és korlátokat.
 • A megismert igények, lehetőségek, korlátok alapján az eseménynek, rendezvénynek megfelelő stílusokat, színeket (színkombi-nációkat), hangulatokat ajánl.
 • Különféle virágokat, növényeket, kiegészítő és dekorációs anyagokat választ az esemény idejének, stílusának, színének, hangulatának figyelembevételével.
 • Az igényfelmérés és egyeztetés alapján megtervezi az esemény dekorációját. Kézzel vagy számítógépes programmal látványtervet (esetenként többet is) készít.
 • Az igényfelmérés és a látványterv alapján informatikai eszközök segítségével árajánlatot készít. A megrendelővel egyezteti, illetve szükség esetén kompromisszumos megoldásokat javasol az árajánlat, illetve a látványterv alapján felmerülő elvárások, problémák figyelembevételével.
 • Szerződést ír a megrendelésről az elfogadott árajánlat és látványterv alapján.
 • Az elkészült alkotásokat, virágkötészeti kompozíciókat a rendezvény helyszínére szállít-ja, szükség esetén védőcsomagolással látja el. A helyszínen felállítja, a terveknek megfelelően elrendezi.
 • A munkáit bemutató digitális portfóliót, katalógust készít. Az elkészült alkotásairól digitális felvételeket készít.

A virágdekoratőr szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatóságának bemutatása (munkaerő-piaci relevanciája):

Egyre nagyobb igény jelentkezik az üzleti, kulturális és családi események alkalmi virágdíszítésére, valamint egyéb tartós és szezonális virágdíszek és növénydekorációk készítésére. Ezen események dekorációjának megtervezéséhez és díszítésének lebonyolításához már sokkal szélesebb ismeretanyag szükséges, mint a virágkötő és virágkereskedő szakember tudása. A virágdekoratőr képzés felkészíti a munkaerőpiacra kerülő szakembereket komplex, nagyszabású rendezvények dekorálásának lebonyolítására. A virágkötészeti ismereteken túl elsajátítják a látványtervek, árajánlatok és szerződések kötéséhez szükséges szakmai és kommunikációs képességeket, valamint a munkájuk bemutatásához szükséges digitális eszközök, programok használatát. A munkaerőpiaci tapasztalat alapján a virágdekoratőr szakképesítés nép-szerű, és valós az igény a színvonalas oktatására. A virágdekoratőrök stratégiai partnerei a hazai dísznövénytermesztőknek.

Megnevezése: Virágdekoratőr
Ágazat megnevezése: Mezőgazdaság és erdészet ágazat
KEOR kód: 02144 Kézművesség

Kérdésed van? Segítünk!

Csak előbb kattints ide.