Junior rendszerüzemeltető

Junior rendszerüzemeltető

Junior rendszerüzemeltető
Szakképesítés

A junior rendszerüzemeltető  képzés célja:

A junior rendszerüzemeltető szakképesítéssel betölthető munkakörökhöz, foglalkozásokhoz szükséges ismeretek és kompetenciák elsajátíttatása, továbbá a résztvevők felkészítése az államilag elismert Junior rendszerüzemeltető szakképesítés megszerzésére irányuló független akkreditált képesítő vizsgára, melynek sikeres teljesítése esetén Junior rendszerüzemeltető államilag elismert képesítő bizonyítványt kapnak.

A tanfolyam bekapcsolódás feltételei:

  • középfokú iskolai végzettség

A junior rendszerüzemeltető képzésre történő jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A junior rendszerüzemeltető képzés zárásaként házi vizsga kerül szervezésre, melynek sikeres kitöltése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki mellyel a vizsgaközpontokban BIZONYÍTVÁNY szerezhető a szakképesítéshez előírt feltételek teljesítése után.

A junior rendszerüzemeltető képzés során megszerezhető készségek, képességek:

  • Üzemelteti és telepíti a különböző típusú szerverarchitektúrákat.
  • SQL szervereket telepít és felügyel. Elhárítja az SQL szervereken felmerülő hibákat.
  • Különféle operációs rendszerekben hozzáférést, erőforrásokat és költségeket szabályoz, felügyeletet végez és kimutatásokat készít.

A junior rendszerüzemeltető szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatóságának bemutatása (munkaerő-piaci relevanciája):

A hazai informatikai munkaerőpiacon sok ezer új állás tölthető be rendszer vagy alkalmazás üzemeltetői munkakörben. A piacon keresettek azok a szakemberek, akik rendelkeznek a klasszikus rendszergazdai ismeretekkel Windows szerver és Linux szerver terén, de ugyanakkor tisztában vannak az egyre nagyobb teret nyerő felhő alapú technológiákkal. Az egyik kiemelkedő igény a hybrid helyi és felhő alapú infrastruktúra karbantartása. Mind a helyi szerver telepítése, karbantartás, mind a felhő alapú szolgáltatások konfigurációja kimagasló fontosságú az ilyen pozíciót betöltő informatikusok esetében. Az elmúlt évtizedben kialakult irány, vélhetőleg több tíz évig fenn fog állni, így erre a tudásra hosszútávon szüksége lesz a szakmai területnek.

Megnevezése: Junior rendszerüzemeltető
Ágazat megnevezése: Informatika és távközlés ágazat
KEOR kód: 0613 Szoftverek és alkalmazások fejlesztése és elemzése

Kérdésed van? Segítünk!

Csak előbb kattints ide.